Πεζοπορία στα Ιαματικά Λουτρά Κονιαβίτη των Καμένων Βούρλων

Η πεζοπορία προς τα Ιαματικά λουτρά Κονιαβίτη στους πρόποδες του όρους Κνημίς, στα Καμένα Βούρλα που είναι γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, βρίσκονται 4,2χλμ από το Ξενοδοχείο Σίσσυ, είναι μια ευχάριστη διαδρομή και σχετικά εύκολη μέσω της παραλιακής οδού των Καμένων Βούρλων.

Ο πρώτος παρατηρητής των πηγών, με θεραπευτικές ιδιότητες ήταν ο Ηρόδοτος (484-410π.Χ), οποίος συνιστούσε η λουτροθεραπεία να γίνεται σε ορισμένες εποχές του χρόνου και για 21 συνεχείς μέρες. Τα νερά των φυσικών ή ιαματικών πηγών είναι νερά που πηγάζουν μέσα από πετρώματα και βράχους που βγαίνουν από τα έγκατα της γης.

Οι περιπατητές, θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν μέσα από τη λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων, να πιούν το καφεδάκι τους είτε να γευτούν τις τοπικές λιχουδιές δίπλα στη θάλασσα και να μαγευτούν από το συνδυασμό βουνού με θάλασσα που προσφέρουν τα Καμένα Βούρλα. Συνεχίζοντας προς Λαμία, στον κυκλικό κόμβο, παίρνετε την 3η έξοδο. Σε 250μ στρίβετε ελαφρώς δεξιά και σε 600μ δεξιά βρίσκονται οι πηγές Κονιαβίτη (υπάρχουν πινακίδες που θα σας οδηγήσουν εύκολα έως εκεί). Διαθέτουν εξωτερικές πισίνες με θερμοκρασία νερού 33°C οι οποίες περιέχουν υδρόθειο και ενδείκνυνται για παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, ρευματοπάθειες, χρόνιο άσθμα, βρογχίτιδα και ρινίτιδα.

Συνεχίζοντας 300 μέτρα, προς Λαμία και στρίβοντας αριστερά, θα συναντήσετε άλλες πηγές που ενδείκνυται για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στο δέρμα, εξ ου και η ονομασία τους Καλλυντικά Λουτρά .Εκεί υπάρχουν ακόμη δυο μικρές πισίνες με διαφορετικές θερμοκρασίες 35 έως 36°C και μία πετρόχτιστη, μεγαλύτερη, όπου αναμειγνύουν ιαματικό νερό από τέσσερις ιαματικές πηγές . Είναι σαφώς πιο εντυπωσιακή και εναρμονισμένη με το φυσικό περιβάλλον. Εκεί, οι περιπατητές θα χαλαρώσουν και θα απολαύσουν ένα ζεστό και ευεργετικό μπάνιο μέσα στο καταπράσινο τοπίο. Η πρόσβαση στις πηγές είναι ελεύθερη και τα νερά τους περιέχουν κυρίως θείο και νάτριο.

Καλύτερες στιγμές
• Ζεστές πηγές του Κονιαβίτη
• Κέντρο των Καμένων Βούρλων
• καφετέριες στο κέντρο
• η θέα του βουνού Kνημίς

Πεζοπορία στο Ασπρονέρι στα Καμένα Βούρλα

Η πεζοπορία στη παραλία του Ασπρονερίου, είναι μια ευχάριστη διαδρομή σχεδόν δίπλα στο Ξενοδοχείο μας, μόλις 1,6χλμ. προς τον Άγιο Κωνσταντίνο. Η διαδρομή είναι μέσω  παραλιακού δρόμου χωρίς ανηφόρες.

Η παραλία με θέα τον Μαλιακό Κόλπο και τα Λιχαδονήσια έχει κρυστάλλινα νερά και  οργανωμένα beach bar, με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Είναι η πιο δημοφιλής παραλία στη Φθιώτιδα, δίπλα στα Καμένα Βούρλα. Σε κοντινή απόσταση μπορείτε να δείτε τη Λίμνη Ασπρονερίου, η οποία είναι προστατευόμενη περιοχή  εξαιτίας του  μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος όπου κύκνοι έχουν εγκατασταθεί εκεί.

Ο Υγροβιότοπος είναι γνωστός από αρκετά χρόνια ότι χρησιμοποιείται ως ενδιάμεσος σταθμός στα ταξίδια των διαβατάρικων πουλιών (Κύκνους, Πάπιες, Φαλαρίδες κ. α).
Σε περιόδους έντονης χιονόπτωσης τα πουλιά διαχείμαζαν στη Λίμνη. Ο μικρός Υγροβιότοπος αποτελεί ζωτικό στήριγμα για αυτά. Σε τέτοιους μικρούς Υγροβιότοπους βασίζονται για να βρουν καταφύγιο , ξεκούραση και τροφή εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά, που διασχίζουν κάθε χρόνο τη Μεσόγειο.

Καλύτερες στιγμές

  • Παραλία Ασπρονέρι
  • Παρεκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου
  • Φυσική λίμνη

 

Πεζοπορία στη Μονή Μεταμορφώσεως  Σωτήρος πάνω από τα Καμένα Βούρλα

Η πεζοπορία προς τη Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, πάνω από τα Καμένα Βούρλα, που βρίσκεται σε απόσταση 6,2χλμ από το Ξενοδοχείο Σίσσυ και σε 323μ. υψόμετρο.  Είναι μια ευχάριστη διαδρομή μέσω της παραλιακής οδού των Καμένων Βούρλων.

Οι περιπατητές, θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν μέσα από τη λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων, να γευτούν τις τοπικές λιχουδιές, να  βαδίσουν δίπλα στη θάλασσα αλλά και να μαγευτούν  από το συνδυασμό βουνού με θάλασσα που προσφέρουν τα Καμένα Βούρλα. Τέλος, η διαδρομή προς το Μοναστήρι είναι με συνεχόμενη ανηφόρα, για προχωρημένους περιπατητές , που προτιμούν την απόσταση, την αντοχή και τις δυνατές ανηφόρες.

Η μαγευτική ομορφιά του μοναστηριού, η ποικιλία των τοπίων  και η θέα στα Λιχαδονήσια όπου σύμφωνα με τη μυθολογία, σχηματίστηκαν από το σώμα του Λίχα. Η Διηάνειρα, γυναίκα του Ηρακλή νομίζοντας ότι την απατά, του έστειλε με το Λίχα ένα φαρμακερό χιτώνα. Ο Ηρακλής όταν φόρεσε το χιτώνα άρχισε να υποφέρει από φρικτούς πόνους και εξαγριωμένος άρπαξε το Λίχα και τον εκσφενδόνισε στη θάλασσα. Από τα μέλη του σώματος του σχηματίστηκαν τα Λιχαδονήσια. Επίσης λέγεται ότι η Μεγάλη Στρογγυλή είναι το κεφάλι του. Ακόμη, η θέα στο Στενό του Αρτεμισίου όπου σύμφωνα με την αρχαία ελληνική ιστορία διεξήχθη παράλληλα με τη μάχη των Θερμοπυλών, η θαλάσσια σύγκρουση μεταξύ Ελλήνων και Περσών, κατά τη δεύτερη περσική εισβολή.

Καλύτερες στιγμές
• η Μονή Μεταμόρφωσης Σωτήρος
• την πανοραμική θέα στα Καμένα Βούρλα
• το γλυκό νερό από τη βρύση
• η θέα του βουνού Kνημίς
• η θέα του Μαλιακού κόλπου
• η θέα της Εύβοιας, Λιχαδονήσια,
• η θέα του στενού της θάλασσας του Αρτεμισίου
• το Κέντρο των Καμένων Βούρλων
• καφετέριες στο κέντρο

Πεζοπορία στη Καρυά των Καμένων Βούρλων

Σε απόσταση μόλις 15,4 χλμ από το Ξενοδοχείο Σίσσυ και σε υψόμετρο 789μ. θα βρείτε μέσα σε μια ξεχωριστή διαδρομή, γεμάτη έλατα, δέντρα και πουρνάρια το γραφικό οικισμό Καρυά.

Η διαδρομή ξεκινάει μέσω της παραλιακής οδού των Καμένων Βούρλων και συνεχίζεται με την ανάβαση στο όρος Κνημίς. Στη μέση της διαδρομής, βρίσκεται η Μονή Σωτήρος που ανάγεται από τον 7ο μ.Χ αι. και αποτελεί εμβληματική παρουσία για τον τόπο μας. Μια μικρή στάση για φωτογραφίες είναι αναγκαία.

Η διαδρομή προς το παραδοσιακό χωριό είναι με συνεχόμενη ανηφόρα για προχωρημένους περιπατητές. Σήμερα το όμορφο χωριουδάκι της Καρυάς μετράει λίγους κατοίκους, αλλά μια ταβέρνα – διαμάντι. Το «Παραδοσιακό» ταβερνάκι του Γιάννη Κεφάλα, η ποικιλία των τοπίων αλλά και η καταπληκτική θέα θάλασσα κατά τη διάρκεια της διαδρομής, αποτελούν τη τέλεια περιήγηση για όσους προτιμούν την απόσταση, την αντοχή και τις δυνατές ανηφόρες.
Ταβέρνα “Παραδοσιακό”: +302235024141
Απόσταση από Αθήνα: 178 χλμ.   Υψόμετρο: 732μ.

Καλύτερες στιγμές
• η Μονή Μεταμόρφωσης Σωτήρος
• Το χωριό Καρυά
• Το μεσημεριανό γεύμα στην Ταβέρνα Παραδοσιακό
• το γλυκό νερό από τη βρύση
• η θέα του βουνού Kνημίς
• η θέα  Παρνασσός,  Γκιώνα, Βαρδούσια Όρη
• η θέα Ρεγγίνι, Κόμνηνα, Μενδενίτσα, Ανάβρα
• Εκκλησία της Αγίας Τριάδας
• Κέντρο των Καμένων Βούρλων
• καφετέριες στο κέντρο

Πεζοπορία στον Ασωπό

Πεζοπορία στο περίφημο φαράγγι του Ασωπού ποταμού.

Ο Ασωπός ποταμός είναι ένα μικρό ποτάμι που ξεκινά κοντά στις υψηλότερες κορυφές της Οίτης. Μετά από λίγα χιλιόμετρα, το νερό παίρνει υψηλή ταχύτητα και διαπερνά τους βράχους σχηματίζοντας ένα πανέμορφο φαράγγι. Ιδανικός προορισμός το καλοκαίρι για πεζοπορία και κολύμπι.
Ώρες πεζοπορίας: 6:00 (12km)
Καμένα Βούρλα – Σκαμνός : 1 ώρα με το λεωφορείο

Κατόπιν συνεννοήσεως.

Γνωρίστε την ιστορία και την ομορφιά της κεντρικής Ελλάδας

Ημέρα 1

Αναχώρηση από το ξενοδοχείο. Θα δούμε που έγινε η μάχη των Θερμοπυλών. Η πεζοπορία ξεκινά λίγο
ψηλότερα, στο «μονοπάτι του Εφιάλτη». Λέγεται ότι αυτός είναι ο δρόμος στον οποίο ο Εφιάλτης οδήγησε τον Ξέρξη και τον περσικό στρατό του,
νίκησε τον Λεωνίδα και τον στρατό των 300. Η θέα από το μονοπάτι είναι πανοραμική και μπορούμε να δούμε τον τόπο της μάχης.

Ώρες πεζοπορίας: 6:00 (16χλμ) Υψόμετρο: + 500μ
Επισκεφθείτε το άγαλμα του Λεωνίδα και τον τόπο της μάχης. Δίπλα σε αυτό υπάρχουν ρέματα φυσικού ζεστού νερού.

 Εάν θέλετε μπορείτε να κολυμπήσετε στις πισίνες της φύσης.

Ημέρα 2

Πεζοπορία στο «Μονοπάτι Σιδηροδρομικής Γραμμής». Στα τέλη του 19ου αιώνα μια γαλλική εταιρεία έχτισε τον ελληνικό σιδηρόδρομο.
Η περιοχή του όρους Καλλίδρομο ήταν δύσκολη για να χτιστεί κάτι εκεί, οπότε έπρεπε να πάρουν τον εξοπλισμό και να το μεταφέρουν μέσα απο το μονοπάτι.Είναι ένα μονοπάτι σκαλισμένο στο βράχο  και μέσα από σήραγγες.
Ώρες πεζοπορίας: 4:30 (11χλμ) Υψόμετρο: + 290μ

Ημέρα 3
Πεζοπορία στο όρος Καλλίδρομος. Με αφετηρία το χωριό Ελευθεροχώρι στα 900 μέτρα πάνω από τη θάλασσα το μονοπάτι μας οδηγεί
σε μια μαγική λίμνη στα 1150μ. Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν ψηλά και παλιά δέντρα. Για να συνεχίσουμε την πορεία μας προχωράμε πιο ψηλά
στην κορυφή. Η θέα από την κορυφή του Παλιούβουρου είναι φανταστική. Από εκεί μπορείτε να δείτε όλα τα βουνά
της κεντρικής Ελλάδας (Παρνασσός 2455μ., Βαρδούσια 2495μ., Γκιώνα 2510μ. κ.λπ.).
Ώρες πεζοπορίας: 4:30 (10χλμ) Υψόμετρο: + 400μ

Μετέωρα
Πεζοπορία – Αναρρίχηση – Αξιοθέατα

Τα βράχια των Μετεώρων είναι από μόνα τους ένα ενδιαφέρον γεωλογικό φαινόμενο. Αλλά τι έχει κάνει τα Μετέωρα
παγκοσμίως γνωστά είναι μια σειρά από αρχαία μοναστήρια που χτίστηκαν από «ορειβάτες-μοναχούς» τον 13ο αιώνα
στην κορυφή των πετρωμάτων.
Δοκιμάστε να ανεβείτε στα τεράστια πετρώματα, να περπατήσετε στα καταπράσινα μονοπάτια και να επισκεφθείτε αυτά τα πραγματικά αξιοθαύμαστα μοναστήρια.
(Καμένα Βούρλα – Μετέωρα: 160 χλμ. (2 ώρες με το λεωφορείο)
Δραστηριότητες
1. Πεζοπορία: 5 ώρες (περιλαμβάνει 1 ώρα για την επίσκεψη του μοναστηριού)
2. Αναρρίχηση: 5 ώρες για κάθε ομάδα

Βουνό Οίτη και Παρνασσός

Ημέρα 1
Αναχώρηση από το ξενοδοχείο με προορισμό το χωριό Παύλιανη στην Οίτη. Το Oίτη είναι ένα εθνικό πάρκο αφού είναι ένα
σπίτι 1500 διαφορετικών φυτών. Η πεζοπορία ξεκινά από την Παύλιανη και μας οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο «Πύρα»
Ηράκλειος ». Εκεί μπορούμε να βρούμε τα ερείπια του ναού του Ηρακλή. Σύμφωνα με τη μυθολογία αυτή η περιοχή είναι η περιοχή
που ο Ηρακλής έβαλε τέλος στη ζωή του.
Ώρες πεζοπορίας: 5:30 (15χλμ) Υψόμετρο: + 530μ.
Καμένα Βούρλα – Παυλιανή: 55 χιλιόμετρα (σχεδόν 1 ώρα με το λεωφορείο)

Ημέρα 2
Επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο στους Δελφούς. Η πεζοπορία βρίσκεται σε ένα αρχαίο μονοπάτι και μας οδηγεί στο Κορίκιο Άνδρο. Όμορφο
σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες.
Λέγεται ότι αυτή η σπηλιά ήταν η πύλη του Άδη και ήταν αφιερωμένη στις Νύμφες. Η επιστροφή μας είναι από το μονοπάτι αυτό
μας οδηγεί πίσω στους Δελφούς, αλλά και η θέα είναι καταπληκτική.
Ώρες πεζοπορίας: 4:30 (12χλμ) Υψόμετρο: + 100μ
Καμένα Βούρλα – Δελφοί: 95 χιλιόμετρα (σχεδόν 2 ώρες με το λεωφορείο)