Αθήνα – 174 χλμ.

Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Είναι μια από τις παλαιότερες πόλεις στον κόσμο με καταγεγραμμένη ιστορία έως και 3.200 π.Χ. Η αρχαία Αθήνα, μια πόλη με τείχη, ήταν μια ισχυρή πόλη-κράτος, που αναπτύχθηκε παράλληλα με το λιμάνι, το οποίο ήταν αρχικά το Φάληρο και ο Πειραιάς αργότερα. Κέντρο τεχνών, γνώσεων και φιλοσοφίας, έδρα της Ακαδημίας του Πλάτωνα και το Λύκειο του Αριστοτέλη, που αναφέρεται ευρέως ως το λίκνο του δυτικού πολιτισμού και η γενέτειρα της δημοκρατίας, κυρίως λόγω του αντίκτυπου των πολιτιστικών και πολιτικών επιτευγμάτων κατά τον 5ο και 4ο αιώνα π. .σολ. την υπόλοιπη γνωστή τότε ευρωπαϊκή ήπειρο. Μια κοσμοπολίτικη μητρόπολη σήμερα, η σύγχρονη Αθήνα είναι κεντρική για την οικονομική, χρηματοοικονομική, βιομηχανική, πολιτική και πολιτιστική ζωή στην Ελλάδα.
Αξιοθέατα: Το μεγαλύτερο αρχαίο μνημείο στην Αθήνα είναι φυσικά η Ακρόπολη. Πάνω από τον ιερό βράχο, μπορείτε να νιώσετε σχεδόν το μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας.
Άλλοι ενδιαφέροντες αρχαιολογικοί χώροι είναι η αρχαία αγορά, ο ναός του Ηφαίστου που βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, καθώς και ο Ναός του Δία και η Αψίδα του Αδριανού.
Στην Αθήνα βρίσκουμε τα κύρια μουσεία της Ελλάδας ως το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο, το Μουσείο Κεραμικής, το Βυζαντινό Μουσείο, το Μουσείο Μουσικής, το Πολεμικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη κ.λπ. Γενικά, εκεί είναι περίπου 50 μουσεία στην Αθήνα.
Ένα δημοφιλές μέρος για ψώνια ή φαγητό και ποτό είναι η Πλάκα, ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη. Θεωρήθηκε αρκετά τουριστικό μέρος, αλλά το γεγονός είναι ότι εδώ μπορείτε να πάρετε μια ιδέα της παλιάς Αθήνας, με χαμηλά κτίρια και μικρούς δρόμους.
Στο Μοναστηράκι υπάρχει ο περίφημος ψύλλος, το παζάρι με καταστήματα με αντίκες και άλλα αντικείμενα. Στην πλατεία Συντάγματος μπορείτε να επισκεφθείτε τον Τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη. Εδώ μπορείτε να δείτε τους Έζονες την προεδρική φρουρά και αν είστε τυχεροί, θα δείτε την αργή και περίπλοκη αλλαγή της φρουράς μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Το Μέγαρο Μουσικής έχει πολλές υπέροχες παραστάσεις και το καλοκαίρι είναι πολλές παραστάσεις και συναυλίες στο θέατρο Ηρώων Αττικού κάτω από την Ακρόπολη, τον Λυκαβηττό και αλλού.
Κάντε κράτηση εδώ: https://seasunholidays.gr/product/athens/
Μετέωρα – 180 χλμ

Τα Μετέωρα είναι, μετά το Άγιον Όρος, η μεγαλύτερη και συνεχής παρουσία από την ίδρυση του πρώτου ασκητικού μέχρι σήμερα μοναστικού σκηνικού στην Ελλάδα. Από τα ιστορικά στοιχεία προκύπτει ότι τα μοναστήρια των Μετεώρων ήταν συνολικά τριάντα. Από αυτά τα τριάντα μοναστήρια έξι λειτουργούν σήμερα και δέχονται πολλούς προσκυνητές. Υπάρχουν όμως πολλά μικρότερα μοναστήρια εγκαταλελειμμένα. Τα περισσότερα από αυτά ιδρύθηκαν τον 14ο αιώνα. Τον 14ο αιώνα, ο Άγιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης, δημιούργησε το πρώτο οργανωμένο μοναστήρι με κανονισμούς και οργανώθηκε σύμφωνα με τυπικά οργανωμένα μοναστήρια του Αγίου Όρους. Τα Μετέωρα ονομάστηκαν από τον Άγιο Αθανάσιο της Μονής Μετεώρων του Μεγάλου Μετεώρου. Από τότε πέρασαν στους Ιερούς Βράχους ήρθαν και εγκατέστησαν Μοναχούς και Μοναχές, οι οποίοι εργάζονται μέρα και νύχτα δουλειά, νηστεία, επαγρύπνηση, όχι μόνο για τη δική τους σωτηρία και για τη σωτηρία όλων των ανθρώπων με μακρές προσευχές και προσευχές. Τα έξι μοναστήρια των Μετεώρων που έχουν επισκεφθεί, έχουν πλέον αναστηλωθεί και διατηρηθεί ως επί το πλείστον τοιχογραφίες τους. Το 1989, η ΟΥΝΕΣΚΟ έγραψε τα Μετέωρα στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό πολιτιστικό και φυσικό αγαθό.
Κάντε κράτηση εδώ: https://seasunholidays.gr/product/meteora/
Δελφοί – 103 χλμ.

Στους πρόποδες του Παρνασσού, εντός της γωνίας που σχηματίζουν οι δίδυμοι βράχοι των Φαιδριάδων, βρίσκεται το πανελλήνιο ιερό των Δελφών, το οποίο είχε το πιο διάσημο μαντείο της αρχαίας Ελλάδας. Οι Δελφοί θεωρούνταν το κέντρο του κόσμου.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, εδώ είναι που οι δύο αετοί που έστειλε ο Δίας από τα άκρα του σύμπαντος για να βρουν τον ομφαλό του κόσμου συναντήθηκαν. Το ιερό των Δελφών, μέσα σε ένα πιο εντυπωσιακό τοπίο, ήταν για πολλούς αιώνες το πολιτιστικό και θρησκευτικό κέντρο και σύμβολο ενότητας για τον ελληνικό κόσμο.
Η ιστορία των Δελφών ξεκινά στην προϊστορία και στους μύθους των αρχαίων Ελλήνων. Στην αρχή ο χώρος ήταν ιερός για τη Μητέρα Γη και φρουρήθηκε από το τρομερό φίδι Πύθωνα, ο οποίος αργότερα σκοτώθηκε από τον Απόλλωνα. Το ιερό του Απόλλωνα χτίστηκε εδώ από Κρητικούς που έφτασαν στα Κύρχα, το λιμάνι των Δελφών, συνοδευόμενα από τον θεό με τη μορφή δελφινιού. Αυτός ο μύθος επέζησε σε έργα που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια των διαφόρων φεστιβάλ των Δελφών, όπως το Septerion, τα Δελφίνια, η Thargelia, η Θεοφανία και, φυσικά. τη διάσημη Πυθία, που γιόρτασε το θάνατο της Πύθων και περιελάμβανε μουσικούς και αθλητικούς αγώνες
Αξιοθέατα στην περιοχή:
- Το Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών
- Ο Αρχαιολογικός Χώρος των Δελφών
- Το Μουσείο Δελφικών Φεστιβάλ Σικελιανού
Κάντε κράτηση εδώ : https://seasunholidays.gr/product/delphi/
Θερμοπύλες – 28,8 χλμ.

Ο ιστορικός χώρος των Θερμοπυλών είναι ένα ορεινό πέρασμα μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ελλάδας. Η περιοχή πήρε το όνομά της από τις κοντινές πηγές ζεστού νερού. Το πέρασμα οδηγεί από την Λοκρίδα προς τη Θεσσαλία, ανάμεσα στο Όρος Ίτη και τον Κόλπο του Μαλιακού.
Την εποχή του Βασιλιά Λεωνίδα, όταν έλαβε χώρα η μάχη των Θερμοπυλών (480 π.Χ.), το πέρασμα ήταν ένα στενό μονοπάτι πλάτους περίπου 12 μέτρων, διασχίζοντας τους πρόποδες του βουνού και τη θάλασσα. Σήμερα φτάνει από 1,5 έως 3 χιλιόμετρα πλάτος, λόγω της εναπόθεσης ιζημάτων στις εκβολές του ποταμού Σπερχειού.
Στο πρώην πεδίο της μάχης, βρίσκεται ο τάφος του Λεωνίδα και οι 300 Σπαρτιάτες και ακριβώς δίπλα του είναι το μνημείο των 700 Θεσπιών που επίσης πολέμησαν στη μάχη.
Στην περιοχή των Θερμοπυλών λειτουργεί το καινοτόμο μουσείο. Στα περίπου 850 m2 του Μουσείου, με τη χρήση της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας, οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν από εξειδικευμένους ανθρώπους για τη μάχη, για την περίοδο της μάχης και για τον διαρκή αντίκτυπο στην ανθρωπότητα αυτού του μεγάλου ιστορικού γεγονότος.
Υπάρχουν ειδικά προγράμματα για παιδιά, μαθητές και ενήλικες.
Κάντε κράτηση εδώ : https://seasunholidays.gr/product/thermopiles-hot-rivers/
Μενδενίτσα – 25 χλμ.

Το γραφικό χωριό Μενδενίτσα είναι θαμμένο στο καταπράσινο τοπίο του όρους Καλλίδρομος, με καταπληκτική θέα και ιδιαίτερο πολιτιστικό χαρακτήρα. Το μεσαιωνικό κάστρο του είναι ένα από τα πιο σημαντικά και καλύτερα διατηρημένα του είδους του. Χτίστηκε στα ερείπια των αρχαίων οχυρώσεων της πόλης κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας. Το κάστρο προσφέρει πανοραμική θέα στον κόλπο του Μαλίου και στον βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο.
Στον ιστορικό οικισμό της Μεντενίτσας, μπορεί κανείς να επισκεφθεί το Μουσείο Λαογραφίας και το Ιστορικό Εκθετήριο. Στη Μενδενίτσα διοργανώνονται συχνά συναυλίες ελληνικής μουσικής, θεατρικών και ποιητικών παραστάσεων και άλλων πολιτιστικών και παραδοσιακών εκδηλώσεων, καθώς και εκθέσεις επιτραπέζιου κρασιού, κεραμικής και ζωγραφικής.
Καμένα Βούρλα

Ακριβώς κάτω από το καταπράσινο βουνό Knimis στο νοτιοανατολικό άκρο του κόλπου του Μαλιακού, ο Δήμος Καμένων Βούρλων απλώνεται με εντυπωσιακό τρόπο. Συνδυάζει τη θάλασσα με ρυθμιζόμενες και ανεξέλεγκτες παραλίες, βουνά, ιαματικές πηγές, σπορ, ψυχαγωγία και εύκολη πρόσβαση στο νησί «Στρογγυλή» και τα Λιχαδονήσια.
Ιστορία – Μνημεία – Αξιοθέατα
Σύμφωνα με τον Όμηρο, τα Καμένα Βούρλα και το Καινούριο είναι χτισμένα στην τοποθεσία της αρχαίας πόλης Θρόνιο, ενώ το Ρεγγίνι είναι χτισμένο στην τοποθεσία της αρχαίας Τάφρη (μητρική πόλη του τοπικού ήρωα, Αία). Οι σημερινές πόλεις έχουν χτιστεί κοντά στα ρέματα του ποταμού Βοαγρίου, όπως συνέβη και στα αρχαία χρόνια. Το ιαματικό νερό των ιαματικών πηγών που συμβάλλει στην ανάπτυξη των Καμένων Βούρλων προέρχεται από την καρδιά της Κνιμίδας, που βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη των λουτρών.
Γαστρονομία – Ψυχαγωγία
Στα Καμένα Βούρλα, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει νόστιμα ψάρια από την περιοχή στις πολλές γραφικές ταβέρνες κατά μήκος της ακτής ακριβώς δίπλα στη θάλασσα και άλλες μαγειρεμένες λιχουδιές και τοπικά πιάτα στα διάφορα εστιατόρια της περιοχής. Οι επισκέπτες όλων των ηλικιών μπορούν να απολαύσουν ένα φλιτζάνι καφέ ή άλλα ποτά, παγωτά ή νόστιμα τοπικά γλυκά σε πολλά καφέ μπαρ και γλυκά καταστήματα. Η βόλτα στον παραλιακό δρόμο είναι απολαυστική το απόγευμα και το βράδυ όταν ο περίπατος γεμίζει με δραστηριότητα. Η πλούσια βλάστηση προσδίδει στην περιοχή ζωντανά χρώματα με ελαιόδεντρα, πεύκα, λεύκες, βελανιδιές, ιτιές και πλατάνια. Τόσο το κλίμα όσο και οι ιαματικές πηγές του, καθώς και ο συνδυασμός ορεινού και παραθαλάσσιου περιβάλλοντος κάνουν την περιοχή τόπο έλξης καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους.
Πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις
Αποκριάτικες γιορτές κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού. Εκθέσεις στις 27 Ιουλίου (Ημέρα του Αγίου Παντελεήμονα) και 5 Αυγούστου (Ημέρα του Σωτήρος). Πολιτιστικές εκδηλώσεις και αθλητικές εκδηλώσεις τον Ιούλιο, συμπεριλαμβανομένης της διέλευσης του Μαλιακού από τα Καμένα Βούρλα προς Ραχές από κολυμβητές.
Μοναστήρι Μεταμόρφωσης Σωτήρος – 4χλμ

Η Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης Σωτήρος βρίσκεται πάνω από την λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων σε υψόμετρο 330 μ. μέσα σ΄ ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον. Με μια μαγευτική διαδρομή σε απόσταση 4χλμ. με ασφαλτοστρωμένο δρόμο έχει τη δυνατότητα κάποιος να φτάσει στην Ιερά Μονή για ευλαβική προσκύνηση.
Στο δυτικό τμήμα του βουνού “Κνημίς” βρίσκεται η Μονή, της οποίας η αρχική ίδρυση ανάγεται στις αρχές του 11ου αιώνα και χαρακτηρίζεται ως η αρχαιότερη της περιοχής. Το καθολικό της Ιεράς Μονής έχει ρυθμό τρίκλιτη βασιλική και είναι κατάγραφο , όλη του η επιφάνεια είναι εικονογραφημένη, με σπάνιες τοιχογραφίες του 12ου και 18ου αιώνα. Για την τοιχοδομία έχουν χρησιμοποιηθεί λίθοι μεγάλων διαστάσεων από κτίσματα παλαιοτέρων χρόνων του 5ου ή 4ου π.Χ. αιώνος, ενώ θραύσματα από αρχαίες κολώνες που αποτελούσαν κομμάτια από το ναό της θεάς Αρτέμιδος στηρίζουν το ναό και άλλα διακοσμητικά μάρμαρα βρίσκονται συγκεντρωμένα νοτίως του καθολικού.
Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, η Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος προσέφερε σημαντικές και ανεκτίμητες υπηρεσίες στους χριστιανούς, στους αγωνιστές της επαναστάσεως αλλά και γενικότερα σε ολόκληρο το γένος. Σύμφωνα με έντονες τοπικές μαρτυρίες στην Ιερά Μονή λειτουργούσε “κρυφό σχολειό” και η ύπαρξη αυτού αποδεικνύεται με την κατασκευασμένη μικρή κρύπτη πάνω από το νάρθηκα του καθολικού.
Το μοναστήρι διατηρήθηκε μέχρι το 1833, οπότε, με απόφαση της τότε προτεσταντικής αντιβασιλείας του Όθωνα, διαλύθηκε όπως και τα 4/5 των Μονών του Ελληνικού κράτους. Τα κειμήλια, τα ιερά λείψανα και η μέχρι τότε περιουσία της Μονής διασκορπίσθηκαν ή διαρπάχθηκαν ή καταπατήθηκαν.
Σύμφωνα με τα Πατριαρχικά Σιγίλλια, τα οποία διασώθηκαν και φυλάσσονται στη Μονή, αλλά και με κάποιες προφορικές παραδόσεις η έκταση των περιουσιακών στοιχείων της Μονής κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής Καρυάς μέχρι τα χωριά Ζέλι και Αρκίτσα.
Όσον αφορά άλλα κτίσματα του Μοναστηριού, ο Πύργος, το σημερινό καμπαναριό, χρησίμευε ως παρατηρητήριο όπου πάντα ένας μοναχός παρακολουθούσε από ψηλά τις κινήσεις των Τούρκων. Ακόμη, το Ιερό παρεκκλήσι του Μοναστηριού, της Παναγιάς των Βλαχερνών, βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το μοναστήρι , εκεί όπου τη νύχτα φωτίζει ένας μεγάλος σταυρός.
Το 1500π.Χ. περίπου, η Μονή λόγω του πλούτου και της επαναστατικής δράσης , αποτέλεσε στόχο και βλήθηκε από τη θάλασσα δια κανονιοβολισμού από Τούρκο αξιωματούχο με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το μεγαλύτερο τμήμα του καθολικού της. Στο παλαιό τούρκικο φιρμάνι, που σώζεται και φυλάσσεται στη Μονή, οι ίδιοι οι Τούρκοι περιγράφουν ένα παράδοξο και θαυμαστό γεγονός, πως εκείνη την ημέρα τα καράβια τους μαρμάρωσαν (κόλλησαν) στη θάλασσα και φοβούμενοι για το κακό που έπραξαν έδωσαν χιλιάδες γρόσια για την επισκευή της ζημιάς, που οι ίδιοι προκάλεσαν. Η σιδερένια μπάλα-βολή από τα κανόνια του τουρκικού στόλου, βρίσκεται στο εσωτερικό του ναού.
Η εικόνα της Παναγίας, η οποία συναντάται στο Μεγάλο Προσκυνητάρι, είναι η μόνη που σώθηκε από την Τουρκοκρατία διότι ήταν κατάμαυρη, κομμένη στη μέση και τη χρησιμοποιούσαν οι ιερείς ως ράφια μέχρι να την ανακαλύψουν.
Ωστόσο, πέρα από τις γραπτές και προφορικές παραδόσεις για τις εκτεταμένες αγροτικές, κτηνοτροφικές και δασικές περιοχές του Μοναστηριού, υπάρχουν κι άλλες πληροφορίες που αναφέρονται στις μεγάλες ποσότητες παραγωγής γάλακτος και στο τρόπο που αυτό μεταφερόταν στους χώρους της Μονής. Γι’ αυτό το λόγο, είχε κατασκευαστεί αγωγός από πήλινους κυλινδρικούς σωλήνες, που ξεκινούσε από τη κορυφή του βουνού και κατέβαινε στο Μοναστήρι.
Αξίζει να επισκεφτείτε τη Μονή, καθώς η θέα από το μπαλκόνι του μοναστηριού προς το Μαλιακό Κόλπο και την πόλη των Καμένων Βούρλων είναι μοναδική τόσο για οπτική απόλαυση, όσο και για φωτογράφηση. Το μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος είναι ανοικτό όλο το χρόνο τόσο για διερχόμενους επισκέπτες όσο και για προσκυνητές.
Η Ιερά Μονή πανηγυρίζει με Θεία Λειτουργία στις 5 και 6 Αυγούστου με εσπερινό και λιτάνευση της εικόνας και τιμά τους Αγίους Κτήτορές της στις 23 Ιουνίου.